< Nieuwsberichten

11 november 2020

VVD, CDA en SP stellen Kamervragen, D66 wil opheldering van kabinet, FvD vraagt debat aan

Door:
Webmaster

De VVD, CDA en SP hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over het gebruik van de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020-U) bij de komende Tweede Kamerverkiezing naar aanleiding van ons onderzoek.

"Bent u het ermee eens dat als de verkiezingssoftware hackbaar blijkt een extra controle moet worden ingesteld, zodat de uitslag boven elke twijfel verheven is? Zo nee, waarom niet?"

Dat vraagt SP-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vraagt ook aan Ollongren een toezegging om, naast het gebruik van de OSV2020-U, de uitgebrachte stemmen handmatig op te tellen.

VVD-Kamerleden Tobias van Gent en Jan Middendorp, en CDA-Kamerlid Harry van der Molen willen een reactie van de minister op de waarschuwing van de beveiligingsexperts:

"Is het waar dat de uitslag wordt ingevoerd in de optelsoftware, de Ondersteunende Software Verkiezingen, zonder dat daarop een handmatige controle wordt uitgeoefend? Deelt u de conclusie van de cyberexperts dat hiermee de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de verkiezingsuitslag in het geding kan zijn? Zo nee, waarom niet?"

Ollongren moet daarnaast haar mening geven over het voorstel van de experts om uitslagen handmatig na te laten tellen door ambtenaren, en welke maatregelen ze neemt om te garanderen dat het proces van de uitslagberekening transparant en controleerbaar is. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

D66 wil uitleg van het kabinet
D66-Kamerlid Kees Verhoeven reageert op Twitter:

https://twitter.com/KeesVee/status/1325867620495716356

FvD heeft debat aangevraagd
Thierry Baudet van Forum voor Democratie reageerde als eerste politicus via sociale media op ons onderzoek:

Daarnaast vroeg hij een debat hierover aan:

NB: De Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen heeft nog geen bewijs gezien dat er daadwerkelijk gefraudeerd is met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Sites die over de gestelde Kamervragen schreven:

  1. TweedeKamer.nl: Kamervragen van Ronald van Raak (SP)
  2. TweedeKamer.nl: Kamervragen van Tobias van Gent (VVD), Jan Middendorp (VVD) en Harry van der Molen (CDA)
  3. TweedeKamer.nl: 'Brief commissie aan bewindspersoon: Extra controle nodig bij stemmen tellen TK-verkiezingen'
  4. Security.nl: 'CDA, SP en VVD wil opheldering over inzet optelsoftware bij verkiezingen'

De Kamervragen zijn op 19 november 2020 beantwoord door minister Ollongren in een Kamerbrief.

Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen

Bevordert en verdedigt integere, gecontroleerde en transparante verkiezingen in Nederland.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram